Temmuz 01, 2012

İstanbul fobimiz son bulacak mı?


Erzurum'dan sonra en çok Erzurumlu vatandaşın yaşadığı şehirlerden biri olan İstanbul'da, futbol adına gözlerden kaçan ancak çok önemli dereceye ulaşmış olan bir "fobi" oluşmuş durumda: Gol atamamak...

Takımımızın, 2012-2013 sezonunda grubunda yer alan üç İstanbul ekibi karşısında son verilmesi arzulanan "olumsuz seri"nin 9 yıllık hikayesi şöyle;

En son 2003 yılında, bugünkü adıyla Bank Asya 1. Lig, o zamanki adıyla 2. Lig A Kategorisi'nde İstanbul Bahçelievler İl Özel İdare Stadı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşılaşan ve 19. dakikada Cenk Neşenli'nin golüyle bu sevinci yaşayan mavi-beyazlılar sonraki 9 yıl içerisinde 5 kez daha İstanbul takımlarıyla karşılaşmışsa da bu maçların hiçbirinde rakip kaleye gol bırakamadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçından sonra sırasıyla Pendikspor, Gaziosmanpaşaspor, Beylerbeyispor, Anadolu Üsküdar 1908 ve Sancaktepe Belediyespor'la karşılaşan Dadaşlar, adeta "kabus"a dönüşen gol atamama serisini bu maçların tamamında sürdürdü.

İLK CİDDİ DÜŞÜŞ VE SON GOL

Zamanında Süper Lig'de dahi mücadele veren ancak sonrasında "gerileme" dönemine giren Erzurumspor, 2. Lig A Kategorisi'ndeki son senesinde 9 Şubat 2003 tarihinde oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında 19. dakikada Cenk Neşenli'nin golüyle öne geçmesine rağmen 74. dakikada Gökmen, 87. dakikada ise Sedat'ın gollerine engel olamayarak kümede kalma yolunda büyük bir fırsatı tepmişti.

Erzurumspor'un emektar kaptanı Kürşat Karakaş'ın da futboldaki son yılı olan 2002-2003 sezonunda Erzurumspor -şimdiki adıyla- Bank Asya 1. Lig'i 31 puanla 16. tamamlayarak bir alt kümeye düşmüştü. Kulübün o dönemdeki başkanlığını ise Cemal Polat yapıyordu.

SONRAKİ İSTANBUL RANDEVUSU 5 SENE SONRA

2. Lig A Kategorisi'nden düştükten sonra çalkantılı yıllar geçiren Erzurumspor, grupların bölgesel statüyle belirlenmesi sebebiyle uzun bir süre İstanbul'da maç oynama fırsatını bulamadı.

Ancak, 2007-2008 sezonuna Hasan Çelik yönetiminde güçlü bir kadroyla giren ve kazandığı kritik maçlarla 32 puan toplayarak 2. Lig 4. Grup'ta Kardemir Karabükspor'un ardından Play-Off'lara kalma hakkı kazanan ikinci takım olan Erzurumspor'u Yükselme Grubu'nda yeniden iki İstanbul takımı bekliyor olacaktı: Pendikspor ve Gaziosmanpaşaspor.

SERİYİ BAŞLATAN MAÇ: PENDİK-ERZURUM

Takımın çok iyi bir hava yakalayarak uzun zaman sonra üst sıralara oynadığı ve yeniden Bank Asya 1. Lig'e çıkma fırsatı yakalayacağı Yükselme Grubu maçları öncesinde "Erzurum'un müzmin sorunu" olan parasal sıkıntılar yine baş göstermiş, takımın en önemli futbolcuları şehri terk etmiş ve teknik direktör Hasan Çelik'le de yollar ayrılarak Play-Off'lara ciddi bir moral eksikliğiyle girilmişti.

Teknik patronluğa Ulvi Güveneroğlu'nu getiren Dadaşlar, yaptığı transferlerle 24 Şubat 2008'de yılın ilk İstanbul deplasmanında Pendikspor karşısına çıkıyordu.

Tribünleri tıklım tıklım dolduran binlerce Erzurumlu'nun yanı sıra stad çevresindeki binalardan da maçı seyrederek takımına destek olan taraftarlarının karşısında maça çıkan mavi-beyazlılar henüz 15. dakikada Kadir Deliömeroğlu'nun golüne engel olamayarak 1-0 geriye düşmüş, karşılaşma da bu sonuçla tamamlanmıştı.

BİR UMUT: GAZİOSMANPAŞA-ERZURUM

Yükselme Grubu'ndaki iddiasını yitiren Erzurumspor, son 3 haftaya girilirken 4 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul'da Gazisoamanpaşaspor'la karşılaşıyordu.

Oldukça sert başlayan ve karşılıklı ataklarla geçen mücadelede tam "maç başladığı gibi bitecek" denilen anlarda, 90. dakikada Uğur Keskin'in golüyle öne geçen Gaziosmanpaşaspor, Gaziosmanpaşa Stadı'nın kendilerine ayrılan bölümünü tıklım tıklım doldurarak, yağmura rağmen takımını 90 dakika coşkuyla destekleyen Erzurum taraftarının sahadan yine boynu bükük ve gol sevinci yaşayamadan ayrılmasını sağladı.

Erzurumspor, 10 takımlı Play-Off'u 19 puanla 7. sırada tamamlayarak üst lig hayallerini bir başka bahara bırakmıştı.

'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE' ETİKETİYLE YENİDEN İSTANBUL YOLLARI

Mali sıkıntıların Süper Lig'de mücadele verildiği yıllarda kendini hissettirip, küme düşülen ve sonraki yıllarda da daha da büyüyerek kulübün dört bir yanını sarmasıyla neredeyse her sezonu bu sıkıntılarla ve küme düşmeme korkularıyla geçiren Erzurumspor'un kapısına sonunda kilit vurulacak, şehir yeni bir defter, yeni bir sayfa açarak yeni solukla yola devam eden Erzurum Büyükşehir Belediyespor'un ardında yer alacaktı.

2010-2011 sezonunda Bölgesel Amatör Lig'de 'Büyükşehir Belediye' etiketli Erzurumspor, oynadığı 18 maçın 16'sını kazanarak yeniden profesyonel liglerde mücadele etmeye hak kazandı ve 3 İstanbul takımının yer aldığı 3. Lig 3. Grup'a düştü.

3. LİG'DE İLK İSTANBUL DURAĞI: BEYLERBEYİ

Yeni sezonda 3. Lig'e çok kötü başlangıç yaparak ilk 5 hafta galibiyetle tanışamayan Dadaşlar, sonraki haftalar kıpırdama emareleri göstererdi ve ligin 11. haftasında İstanbul'da Beylerbeyispor'un konuğu oldu.

Her İstanbul maçında olduğu gibi bu müsabakada da rakip takımdan fazla seyirciyle "deplasman" oynayan Erzurum, ilk yarının son dakikalarında penaltıdan Hakkı'nın golüne engel olamayarak 1-0 geriye düşecek ve bu skorla tamamlanan maçta kente yine golsüz mağlubiyetle dönecekti.

YENİ HOCA, YENİLENEN KADRO, YENİ DEVRE: ÜSKÜDAR-ERZURUM

Pendikspor, Gaziosmanpaşaspor ve Beylerbeysipr maçlarının tamamını 1-0'lık skorlarla kaybeden mavi-beyazlılar Anadolu Üsküdar 1908 deplasmanına yine umutla çıkıyordu.

Sezona başlanılan teknik direktör Hasan Çelik'le sonradan yolları ayıran, devre arasında da takıma 3 yeni takviye yapan BŞB Erzurumspor'un ligin ikinci devresinin ilk maçında yolu yine İstanbul'a düştü.

Maltepe Hasan Polat Stadı'nda 21 Ocak 2012 tarihinde oynanan maçta her iki takımın da çokça pozisyona girmesine rağmen gol sesi çıkmadı ve Erzurum ekibi bu maçta "1-0" fobisini yenmesine rağmen, rakibini ve rakip kalecisini yenemeyerek sahadan golle buluşamadan ayrıldı.

SON RANDEVU: SANCAKTEPE-ERZURUM

Kötü başladığı 3. Lig'de sonradan kendine gelen ve kalan 2 haftaya Play-Off iddiasıyla giren Dadaşlar, ya tamam-ya devam niteliğindeki maçta grubun güçlü temsilcisi Sancaktepe Belediyespor'a Hakan Şükür Stadyumu'nda konuk olacaktı.

Yoğun taraftar desteğini arkasına alarak başladığı maçın ikinci yarısının başında ve sonunda Gökhan ile Azad'ın gollerine engel olamayarak sahadan 2-0 mağlup ayrılan mavi-beyazlı Erzurum ekibi, Play-Off umutlarını kesin olarak tükettiği bu maçta İstanbul maçlarında gol atamama serisini de 5'e çıkararak "kabus"u devam ettirdi.

5 MAÇTA DA OLAN TEK FUTBOLCU

Erzurumspor, 2008 senesinden itibaren oynadığı 5 İstanbul maçında da sahadan gol atamadan ayrılırken, oynanan bu 5 maçın tümünde kadroda yer alan tek futbolcu Emre Çelik oldu.

Bu 5 müsabakanın sadece bir tanesinde maça ilk onbirde başlayan Emre Çelik, diğer müsabakalarda ise yedek kulübesinde oturdu. Anadolu Üsküdar maçının 74. dakikasında oyuna dahil olabilen Emre Çelik, Pendikspor, Gaziosmanpaşaspor ve Sancaktepe Belediyespor maçlarında oyuna giremedi ve "Erzurumspor'un müzmin yedeği" vasfını da kazanmış oldu.

OLUMSUZ SERİ SON BULACAK MI?

Çekilen 2012-2013 sezonunun kuralarıyla geçtiğimiz sezonda olduğu gibi yine Beylerbeyi, Sancaktepe ve Maltepe stadlarında İstanbul temsilcisi rakipleriyle maça çıkacak olan mavi-beyazlı takımımız bu 3 maçta olumsuz seriye son vermek için sahaya çıkacak.

İstanbul'daki Erzurumlu futbolseverlerimizin yeni sezonda "şampiyonluk" umutlarından ayrı olarak bir beklentisinin, hatta özleminin olduğunu böylece hatırlatmış olalım istedik...

-MBS-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünce ve fikirlerinizi paylaşın...