Ocak 20, 2013

Maltepe deplasmanı: İlk yarı vasat, ikinci yarı tek kale


Ben öncelikle tüm Erzurumlular'a maçı daha rahat yerde izlettirebilecek, kale arkasına hapsettirilmeyecek girişimi başlatan Erzurumspor.Net'in naçizane bir yetkilisi olmanın huzuruyla stada girdim bugün.. Kimsenin haberi olmaksızın sürdürüğümüz bu girişimlerde bir tebrik bile beklemeksizin, haberleştirmeyerek, geri planda kalarak taraftara bir nevi 'hizmet' etmiş olmanın zevki bir başka.

Teklifimizi kabullenerek bunu Maltepespor mercilerine ısrarla ileten ve sonuç da almayı başaran yönericilerimize de teşekkürler.

*
Maçın ilk yarısı tam bir faciaydı. Yeni transferlerden özellikle İsmail Aslan'ın kapasitesi eğer bu ise transfer dönemi bitmeden zararın neresinden dönülürse kârdır denilerek hemen gönderilsin ve eksik yerimiz olan sol kanada transfer yapılsın derim. Hiçbir özelliği olmayan bir futbolcu görünümü verdi 45 dakika boyunca. Diğer kanat oyuncusu Cihan Fatih ise "eh" idi.. Kaleci Erhan Kırcı ilk yarıdaki takımın ve sahanın en iyisiydi. Güven veriyor, yan toplar ve cepheden gelen şutlarda çok başarılı bir kaleci.. İnşallah böyle devam eder.

Beklerimiz de vasatın altındaydı ilk yarı. İkinci yarının ilk 5 dakikalık diliminden sonra ise 40 dakika boyunca sahada çok iyi, ilk yarıdakinden yüzde yüz değişmeli bir Erzurumspor izledik.. Heyecan olarak üst seviyede geçti maç ama Maltepesporlu topçuların kendilerini fazlanın da fazlası seviyesinde yere bırakması sinir bozucuydu.. Erzurum'u soğutamamaları, her oyun başlangıcında yine dalga dalga yüklenmemiz de olumlu bir ayrıntıydı.

60'tan sonra Maltepe fiziksel olarak oyundan düşünce daha rahat oynadı bizim takım.. Bu, sezonun ilk yarısında da böyleydi; bize saldıran takımlara karşı üç pas bile yapamıyoruz, fiziksel olarak geride bırakarak yarı sahalarına hapsettiğimiz takımları ise adeta perişan ediyoruz.. 60'tan sonra durum yine böyle oldu. Bu "sorun" hallolmazsa olası Play-Off maçlarında rakiplerin tümünün "ısıran" türde olacağını hesaba kattığımızda durumun vahim olduğu tablosu çıkıyor ortaya.

Orta alanda Emin Bakan gibi bir oyuncumuzun olması çok ama çok büyük bir şans..Hem defansif anlamda hem ofansif anlamda hem takımsal hem bireysel anlamda tam bir yetenek.. Pas yüzdesi çok ama çok yüksek. Bu sayede top servisini çok iyi yaparak takımın adeta beyni oldu bu maçta da.. Kaptanlık da çok yakışıyor Emin'e. Çünkü kaptanlık seviyesinde ve yaşında. Emin'in olduğu maçlarda Cabir'e vermesek keşke pazubandı..

Savunmadaki iki bekin ikinci yarıda hücuma katkısı üst düzeydi. Dede-Fatih ise bu ligin bence en kaliteli stoperleri arasında ilk 5'e rahatlıkla girer. Ancak bu ikili bireysel yeteneklerini "ortaklaşa" yapamıyor. Uyum sorunları var, ara ara çok sırıtıyorlar.. Özellikle kalecimizin bu savunma ikilisiyle çok iyi iletişim ağı olması lazım maç esnasında. Hatta onları koordine etmeli.. Erhan'a çok iş düşüyor kalede...
Duran toplarda ise Musa'yı çok aradık ve çok arayacağız gibi sinyal verdi takım.

Fatih Arat çok yalnız kaldı, ikinci yarı sağ kanattan forvete geçen Cihan, Fatih'in yükünü hayli azalttı ve Fatih kenarlara daha kolay yapabildi koşusunu. Hava toplarında da yine iyiydi ama onu tamamlayacak ve ona pozisyon aldıracak bir hücumcu şart bu takıma.. Kemal Akbaba da bu işi göremezse yandık.

Taşkın Güngör'ün ikinci yarıdaki taktik değişikliği çok iyi oldu. O değişikliği artık genele de yayması lazım..
Savunma dörtlüsünün önünde Fettahoğlu, onun önünde Ekrem-Emin, solda İsmail, sağda Cihan, ileride tek Fatih'le başlamıştı maça, ikinci yarıda ise klasik 4-4-2'ye geçerek Ekrem'i sağa, Fettahoğlu'nu orta göbeğe kaydırdı. Solda oynayan Emrah Bayram ise Darıca maçı sonrasında "bu adam sol kanadın yanındna bile geçirilmemeli" sözümden dolayı adeta beni mahcup etti ve onu izlediğim maçlardaki en iyi performansını sergiledi.

Ekrem sağdan, Emrah soldan hücumu çok iyi besledi ama bitirici vuruşu bir türlü yapamadık.. Emin'in direkten dönen şutu, Emrah'ın şutunu kalecinin harika şekilde çıkarması, Fatih Arat'ın kafa vuruşunun kalecinin bile bakışları arasında direği sıyırıp gitmesi, Dede'nin ofsayt diye verilmeyen golü, Cihan Fatih'in kontrol edemeyerek mutlak fırsattan yararlanamadığı pozisyon, son anlarda Ahmet'in kafa vuruşunu kalecinin çıkarması, yine Ahmet'in yerden vuruşunu savunmanın çizgi ötesinde çıkarması bizi tribünde iyice mahvetti..

İkinci yarıdaki oyun Maltepe'nin fiziksel ve kalite olarak Erzurumspor'un gerisinde kalması bizim açımızdan çok iyi olsa da, bunda o taktik değişiminin de etkisinin olduğunu düşünüyorum. Taşkın hoca bunun farkına varmıştır büyük ihtimalle.

Önümüzdeki hafta Güner-Cabir-Kemal'in de gelişiyle daha güçlü olabiliriz.. Oktay Gümüş'ün cezası da bitti.
Gümüşhane maçı dönüm maçı.

Haydi, güldür yüzümüzü artık be Erzurumspor..

-Faruk Arslan/ERZURUMSPOR.NET-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşünce ve fikirlerinizi paylaşın...