Kasım 29, 2012

Geçen sezonki performansa 'fark' attık

Spor Toto 3. Lig'e ilk yükseldiği sezonun ilk haftalarını hayli sıkıntılı geçiren Erzurum Büyükşehir Belediyespor, yeni sezonda adeta kabuğunu kırdı. Teknik Patron Taşkın Güngör'le birlikte geçen sezona nazaran bambaşka bir yolda seyreyleyen Dadaşlar'ın iki sezonluk istatiksel verileri oldukça dikkat çeken farklılıklar içeriyor.

Erzurum kentinin futboldaki gözdesi Erzurum Büyükşehir Belediyespor, şampiyonluk parolasıyla girdiği ligde, geride kalan 13 haftada üst sıralara ağırlığını koymuş durumda. Büyük ölçüde yenilediği kadrosuyla başlangıç yaptığı 2012-2013 sezonunda Taşkın Güngör yönetiminde zirveye kanatlanan Palandöken Kartalları, puan sıralamasında rakiplerinin bir bir üzerine çıkarken, geçtiğimiz sezonki performans göz önüne alındığında "kendi kendine" de puansal üstünlük sağlıyor.

13. HAFTA İTİBARİYLE...

Hasan Çelik yönetiminde girilen, sonrasında Faik Demir'le yola devam edilen 2011-2012 sezonunun 13. haftası itibariyle oynadığı 12 maçtan (1 hafta bay geçildi) 3 galibiyet, 4 beraberlik ve 5 mağlubiyet alarak 13 puanla ligde 14. sırada bulunan Erzurum ekibi, yeni sezonun geride kalan 13. haftasında ise çok farklı bir konumda.

-Aradaki Puan Farkı 14-

13. hafta itibariyle 8 galibiyet, 3 beraberlik, 2 mağlubiyetle 27 puan toplayan Erzurum Büyükşehir Belediyespor ligde 5. sırada bulunuyor. Geçen sezonun bu zaman diliminde 5. sıradaki Siirtspor'un 6 puan gerisinde olan takımın, bu sezon ise bir basamak altında, 6. sırada bulunan Sancaktepe Belediyespor'la arasında 3 puanlık fark açılmış durumda.

Ayrıca yeni sezonun 14. sırasındaki takım da hemen hemen geçen sezonki sıralamadaki benzer puana sahip. Geride kalan 13 maçta Yimpaş Yozgatspor, topladığı "12 puan"la puan sıralamasında 14. konumda.

-"Averaj" Farkı-

2011-2012 sezonunda attığı 12 gole karşılık kalesinde gördüğü 13 golle "-1" averaja sahip olan Erzurum Büyükşehir Belediyespor, Taşkın Güngör nezaretinde bu sezon çıktığı maçlarda ise rakip kalelere 20 gol gönderdi. Kalesinde yalnızca 8 gol gören mavi-beyazlılar "+12" averaja sahip.

Geçtiğimiz sezon baz alınarak puan cetveline bakıldığında ise liderlik koltuğunda oturan ve sezonu şampiyon tamamlayan Hatayspor'un 13. hafta itibariyle kalesinde 8 gol gören takım  olduğu görülüyor.

Yeni sezonda Erzurum'un atma başarısı gösterdiği "20" gol ölçüsüyle bakıldığında ise geçen sezonki 3. Lig 3. Grup tablosundan sadece iki örnek karşımıza çıkıyor; 23 gol atan, 1. sıradaki Hatayspor ve 21 gol atan, 6. sıradaki Bursa Nilüferspor.

-Ligin En Az Gol Yiyen İkinci Takımı-

Maçlardan beraberlik ağırlıklı sonuçlar alarak başladığı 2012-2013 sezonunda sonradan açılan ve art arda aldığı galibiyetlerle adım adım zirveye koşan Erzurum Büyükşehir Belediyespor'un en önemli özellikleri arasında savunma kurgusu geliyor.

Son 9 maçından 7 galibiyer ve 1 beraberlik çıkarabilen Dadaşlar, 2. sıradaki Altınordu'yla birlikte ligin en az gol yiyen iki takımından biri konumunda...

13 maç sonunda kalesinde 6 gol gören Altınordu'yu yakından takip eden Erzurum savunması, 13 maçta 8 kez rakip forvetlere geçit verdi ve 18 takımlı grubun en az gol yiyen ikinci takımı oldu.

TAŞKIN GÜNGÖR FAKTÖRÜ

Geçtiğimiz sezon bir diğer 3. Lig takımı İnegölspor'u çalıştıran Taşkın Güngör'ün şampiyon yaparak üst lige taşıdığı Bursa ekibi, sezon boyunca deplasman maçlarında kalesinde yalnızca 6 gol görmüştü.

Taşkın Güngör'ün takımı ayrıca 2011-2012 sezonunda profesyonel liglerde deplasmanlarda en az gol yiyen takım olma ünvanına ulaşmıştı.

Faruk Arslan/ERZURUMSPOR.NET-

Kasım 25, 2012

Oyak maçından sonra 'zirve' yapan güven

Şükürler olsun. Haftalar sonra hatta yıllar sonra ilk kez "takır takır" top oynayarak maç kazanan izleyenleri korkuya düşürmeden galip gelen bir Erzurumspor maçı seyrettim.. Takım tam anlamıyla oturmuş ve savunmanın sağlamlığı takım orta alanda da ileride de diriyken daha da güzel oluyor..

Fatih Arat süperdi. Kaliteli forvet işte budur. Attığı iki şık golden daha enfesini ise hakem ofsayt gerekçesiyle vermedi.. Çok çalışkan ve sorumluluk alan forvet Fatih. Kanatlara koşuyor top çalıyor ve top servisini iyi yapıyor. İleride organize olamadığımız maçlarda ise tek kalıyor ve sönük kalıyor haliyle. Ama bu maçta çok iyiydi orta sahamız. Emin'i çok beğendim.. Orta alanda en belirgin özelliğimiz ise çok top çalıyor oluşumuz. Kritik bölgelerde çok iyi hamlelerle fazlasıyla top kapan bir ekibiz. Bu konuda Muhammet Fettahoğlu hem çaldığı hem de servis ettiği toplarla önplana çıkıyor. Canını dişine takarak oynuyor geleceği çok parlak bu çocuğun.
Savunmamız ve kale ise her zamanki gibi...

Attığımız ikinci golde Fatih'in güzel yükselişi ve klas vuruşunun öncesindeki paslaşmalar ve Cabir'in iyi ortası da o atağı tamamiyle "takım olarak atılan gol" sınıfına soktu adeta. O gol bir yere not edilmeli...

Bu takım artık rüştünü gerçekten de ispat etti. Bu hafta rakiplerin puan kaybetmemesiyle pek kazançlı çıkmadık ama oynanan futbol ve skor umutları "zirve"ye çıkardı. Aradaki puan farkını da iyi açtık aslında. 5. sıradayız ve 6. Sancaktepe'ye 3 puan takıyoruz. Darıca ve Altınordu ise elbet takılacaktır.. Emre maçından sonra iç sahada Altınordu'yla sonra Darıca'da yine iç saha gibi bir maçta Darıca'yla oynayacağız. Devre sonlarına doğru bu maçları kayıpsız atlatırsak bu hava bizi sezon sonuna kadar götürür...

Kardelen TV'ye de ayrıca teşekkürler.. Ancak deplasman maçlarımızda olsa "tanımıyorlardır" diyerek es geçebiliriz ama Erzurum kanalında Erzurum takımının oyuncularının isimlerini hatalı söylemek ve hatalı yazmak kabul edilebilir bir şey değil. Yeni oldukları için teknik hatalar mutlaka olur olacaktır da ama bunlar "hata" değil ne yazık ki..

Takımımız taş gibi. Bundan sonra rehavete kapılmadan istikrarlı bir gidişat gerekli.. Devreye de 4 hafta kaldı sanırım. Bu 4 maçı da kayıpsız atlatırsak ikinci yarıya çok başka şekilde başlar ve götürürüz. Özellikle Altınordu ve Darıca maçları..

Bir de geçen sezonun sonlarında yaptığımız zirve hesaplarını şimdi ilk yarının ortalarında yapıyoruz bu çok büyük bir aşama ve çok büyük bir fark.. Bu farkın "mimarı"na yani Taşkın hocaya ayrıca teşekkürler..

Sezon sonunda bize coşku yaraşır..

-Fâruk Arslan/ERZURUMSPOR.NET-

Kasım 12, 2012

İyi yoldayız...

İki haftadır sahanın ofansif anlamda yıldızı Güner, defansif anlamda Lokman oluyor. Defansif kurgumuz da çok iyi.. Grubun en az gol yiyen ikinci takımıyız. Maçtaki golü de İsmail'in hatalı pasıyla yedik, bireysel hata harici zor gol yiyen takımız. Anlaşılan Taşkın Güngör kendisini "Türkiye'nin Lucescu'su" olmaya adamış. İyi defans yapan, mücadeleci ve kazanmasını bilen, zirveye oynayan ekipler ortaya çıkarıyor. Ancak Lucescu'ya bu ülkede nasıl her puan kaybından sonra sövüldüyse, şampiyonluklar hatta Avrupa Kupası dahi kazansa da Türkiye'de, skor kötü olunca "defans oynatıyor, kovulsun bu adam" dediler, dediler ve şampiyon yaptığı iki takımdan birden kovdurdular adamı.. Şimdi Ukrayna'yı uçuruyor. Yani "değer" bilmek lazım.

Takımımız son 7 maçtan 6 galibiyet çıkardı. Profesyonel liglerde şampiyonluk havasını yıllar sonra ilk kez bu kadar erken yaşıyoruz.. İnşallah devamı gelir.

Tabii eksikler de çok. Golü kalemizde görene kadar sahada çok kötü bir Erzurumspor vardı. Golden sonra tam tersi oldu, orta sahada çok kritik yerlerde çok sayıda top çaldık rakipten. Bunları gole çevirebilseydik farka koşacaktık..

Oynayan oynamayanı aratmıyor. Teknik kapasitesi orta seviyede olan ancak mücadele kapasitesinin üst düzey olmasıyla bu açığı kapatabilen bir takımımız var. Bu iki özelliği dengelersek o zaman harika olacaktır işte..

Ayrıca yine yıllar sonra ilk kez 11. hafta itibariyle maç başı puan ortalamamız 2,0 oldu. Bu seviye zirveye oynatır. 2 ve buçuk arası puan ortalaması bizi şampiyon yapar.

Bir de şöyle bir şey var; zirvenin en iddialı 3 takımı olan Kahramanmaraş, Sancaktepe ve Keçiörengücü'nü puan sıralamasında altımıza almış durumdayız.
İyi yoldayız..

Fâruk Arslan/ERZURUMSPOR.NET

Erzurum 2-1 Sancaktepe [HABER]

Spor Toto 3. Lig 3. Grup'ta zirveyi yakından ilgilendiren zorlu müsabakada Erzurum Büyükşehir Belediyespor, 1-0 mağlup duruma düştüğü maçta Sancaktepe Belediyespor'u Fatih Gültekin ve Güner Okay'ın golleriyle 2-1 mağlup etmeyi başardı. Oynadığı son 7 maçın 6'sında sahadan galip ayrılarak puanını 23'e yükselten Palandöken Kartalları, zirve yolunda önemli bir engeli daha aştı.

Dadaşlar rakip tanımıyor... Lige beraberliklerle giriş yapan ve şampiyonluk yolunda kaptırdığı puanlarla taraftarlarını endişelendiren Mavi-Beyazlı Erzurum temsilcisi, son haftalarda art arda aldığı 3 puanlarla parmak ısırtıyor. Taşkın Güngör'ün önderliğinde çıktığı 11 maç sonunda ligin en az gol yiyen ikinci takımı olma hüviyetini yakalayan Erzurum Büyükşehir Belediyespor gözünü zirveye dikti.

CABİR'SİZ ORTASAHA, DEDE'SİZ SAVUNMA

Müsabakaya takımın iki  kaptanı Cabir ve Dede'den yoksun olarak başlayan Dadaşlar, maçın  ilk 15 dakikalık zaman diliminde hayli tutuk bir görüntü sergiledi. Dakikalar 17'yi gösterirken savunmada hazırlık pasları esnasında İsmail Türkaslan'ın kritik bölgede topu rakibine kaptırması ve Sancaktepe Belediyesporlu Doğan Ateş'in yaklaşık 35 metreden aşırtma vuruşunun ağlarla buluşmasıyla gelen beklenmedik gol kısa süreli paniğe neden olsa da Erzurum ekibi çabuk toparlandı. Yaklaşık 8 bin taraftarının desteğini arkasına alarak ataklarını sıklaştıran ve beraberlik için Sancaktepe kalesini abluka altına alan Erzurum Büyükşehir Belediyepor, sol kanattan aldığı topla ilerleyen son haftaların formda ismi Güner Okay'ın ceza sahasına yaptığı ortayı rakip savunmacı Uğurcan Arslantürk'ün elle kesmesi sonucunda penaltı kazandı. 25. dakikada topun başına geçen Fatih Gültekin'in kaleciyi ve topu ayrı köşelere göndermesiyle birlikte skora denge geldi: 1-1.

Golden sonra oldukça morallenen ve kontrollü oyunla rakip kaleye yüklenen Erzurumlu futbolcular, takımın geriye yaslandığı bir bölümde ikinci golü buldu. 43. dakikada rakip Sancaktepe'nin atağını önleyen kaleci Lokman'ın yaptığı isabetli degaj, sol kanatta Güner Okay'ı hareketlendirdi. Güner'in iyi kontrolle önüne alıp ceza sahasına kadar sürdüğü topu sol ayağıyla kalecinin uzanamayacağı köşeye bırkamasıyla birlikte Kazım Karabekir Stadı'nı dolduran binlerce taraftar bu defa öne geçmenin coşkusuyla ayaklandı: 2-1.

İKİNCİ YARIDA DEVREYE GİREN HAKEM FAKTÖRÜ

Güner'in şık golüyle kapanan ilk devrenin ardından ikinci yarıda Sancaktepe Belediyespor'lu oyuncuların beraberliği sağlamak için baskılı oynaması oyunu korakor bir hale getirdi. İkinci yarının henüz 9 dakikalık dilimi geride kalmışken rakibiyle girdiği ikili mücadele sonrasında hakemin ikinci kez elini cebine atarak Zafer Doğan'ı çift sarı kartla oyun dışına göndermesi ortalığı bir anda karıştırdı.  Taraftarların hakeme yönelik yoğun tepkileri esnasında oyunu terk eden Zafer Doğan ise Erzurum'daki son iki maçta kırmızı kart gören ikinci oyuncu oldu.

Kahramanmaraş Belediyespor maçında oyunda 1-0'lık üstün durumdayken Cabir'in kırmızı kartla oyun dışında kalmasından sonra üstünlüğü rakibe kaptırarak kalesinde gördüğü 2 golle sahadan mağlup ayrılan Erzurum Büyükşehir Belediyepor, bu kırmızı karttan sonra taraftarlarına yine "acaba maç yine mi dönecek?" dedirttiyse de oyunun geri kalan bölümünde daha hırslı görüntü çizen mavi-beyazlı oyuncular kalesini gole kapamayı bildi.

TAŞKIN GÜNGÖR TRİBÜNE GÖNDERİLDİ

Oyunun en kritik anlarında hakem Nuri Karahançer'in faul çaldığı her pozisyonda sarı kartına başvurması taraftarlar ve Erzurumspor yedek kulübesi tarafından tepkiyle karşılanırken bir pozisyon sonrası hakeme sert şekilde tepki gösteren Taşkın Güngör tribünlere gönderildi. Bu dakikadan itibaren oyunu forse eden Dadaşlar, savunma ve kaleci Lokman Atakol'un başarılı hamleleriyle Sancaktepe ataklarını sonuçsuz bıraktı ve 90+4. dakikada hakemin maçı bitiş düdüğünü çalmasıyla birlikte bu kritik virajı da kayıpsız olarak dönerek 3 puana ulaştı.

SON 7 MAÇTA 6. GALİBİYET

3. Grup'ta şampiyonluğun en iddialı ekiplerinden olan Erzurum Büyükşehir Belediyespor, son 7 haftada oynadığı iç ve dış saha maçlarından tam 18 puan çıkardı. Ligin 4. haftasında Kocaelispor deplasmanından 3-2'lik mağlubiyetle ayrıldıktan sonra sırasıyla Arsinspor (2-0), Diyarbakırspor (1-0), Elazığ Belediyespor (2-0) ve Mardinspor (3-0) maçlarını gol dahi yemeden kayıpsız atlatan Palandöken Kartalları, 9. hafta müsabakasında kendi sahasında 1-0 öne geçmesine rağmen son saniyede yediği golle Kahramanmaraş Belediyespor'a 2-1'lik skorla mağlup olmuştu. Kahramanmaraş maçından sonra toparlanan Erzurumspor, İstanbul deplasmanında Beylerbeyi'ni 1-0'lık skorla mağlup ettikten sonra Erzurum'daki Sancaktepe Belediyespor maçından da galip ayrılarak oynadığı son 7 maçın 6'sında sahadan galibiyetle ayrılmayı başardı.

BİR KRİTİK VİRAJ DAHA: KEÇİÖRENGÜCÜ

Son haftaların formda ekibi Erzurum Büyükşehir Belediyespor'un ligin 12. haftasındaki durağı ise Ankara olacak.

Geçtiğimiz sezon İkinci Lig'e çıkma fırsatını Play-Off maçlarında kaçıran ve bu sezon ligin favori ekipleri arasında gösterilen Keçiörengücü deplasmanına çıkacak olan mavi-beyazlı Erzurum ekibi, Cabir ve Zafer'den yoksun olarak mücadele vereceği bu zorlu karşılaşmadan iyi bir neticeyle ayrılarak Erzurum'a dönmenin hesaplarını yapıyor.

Rakip Keçiörengücü, 11 maç sonunda topladığı 20 puanla ligin 7. sırasında bulunuyor.

-Fâruk Arslan/ERZURUMSPOR.NET-

Kasım 05, 2012

Kötü oyun, harika gol, kritik üç puan: Beylerbeyi-Erzurum

Skora göre, sıralamaya göre matematik hesabı yapılmaz futbolda. Her takım, her takıma takılır, takılabilir. Ve tekrar söylüyorum; Erzurumspor'un yakın geçmişine baktığımızde hep şu "orta sıra-alt sıra" takımlarına maç ve puan kaybedişlerimizle dolu istatistikler var.. Geçen sene grubumuzda küme düşen takımlarla oynadığımız maçlara ve oralarda kaybettiğimiz puanlara da bakabiliriz en yakın örnek olarak.

*
Maçla ilgili tek söylenecek cümlem şu olur aslında: Bu tür oyunla şampiyon olamayız ama bu tür galibiyet(ler)le şampiyon olabiliriz. Kötü oynadığımızda da kazanabiliyorsak, bu bir aşamadır. Kötü oynarken kazanmak, anahtardır.

Evet; takım bugün gerçekten kötüydü.. Üç pas yapamadık maç boyunca. Beylerbeyi de iyi değildi.. Ama orta sahada çok diri bir takım görüntüsü verdiler. Savunmamızın arkasına da tehlikeli toplar attılar birkaç defa. Savunmalarında Samet'in olmayışı o bölgede tandemi sakat bırakmıştı. Ama bu tür maçlarda kilit oyuncunuz olmalı ve kapıyı açmalı işte.. Bu kilit oyuncu Beylerbeyi'nin sol kanattaki 10 numaralı oyuncusuydu. İlk başta ismen tanıyamamıştım kendisini, geçtiğimiz sezonki Beylerbyi maçmızda da çok önplandaydı ve penaltıdan golü bu futbolcu atmıştı, o zaman 11 numara giyiyordu.. Hakkı Şimşek..
Gerçekten harika futbolcu. Onun bireysel çabalarıyla sol kanattan çok geldiler. Hatta ikinci yarı tamamen ona çalışarak kendi sağ kanatlarını da ona destek için sol-ortaya yasladılar.  Taşkın hoca ikinci devre Hakkı'nın bölgesini daha kalabalık tuttu markaj için ve etkili de oldu. Ve ikinci yarı Hakkı'ya destek için boşalttıkları sağ kanatlarından, bizim sol kanadımızda oynayan Güner'le çok geldik.
Sonra Musa girdi, GÜner sağa gitti, sağdaki ilk topla buluşmasında enfes bir gol attı..

Kilidi onlarda Hakkı açamadı, bizden Güner açtı. Bu tür "bireysel" yetenekler kilitlenen oyunlarda, kötü oynanılan maçlarda bir anahtar işte.. Maçı alıp takımı havaya sokup lig boyunca iyi bir rüzgarın oluşmasını sağlar belki de..

İstanbul'daki bu kötü fobiyi yenmemiz harika oldu.. 9 yıl+81 dakika bekledik bu sevinç için..

*
Bireyselde Güner haricinde Lokman Atakol bu maçın diğer yıldızıydı. Cepheden gelen şutlar olsun, yan toplar olsun hiç sektirmedi hepsini hatasız olarak kontrol etti. Takımın en tecrübelisiydi ve tecrübesinin hakkını verdi adeta.
Savunmamızda Dede Çelik parmak ısırttı.. Duvar gibi defans yaptı.
Beklerimiz pek ileri çıkamadı. Sadece, ikinci yarıda Beylerbeyi'nin takım olarak Hakkı'ya çalışarak kendi sağ kanatlarında bıraktıkları açıklardan faydalanarak Samet çıktı birkaç kez.. İyi de hücum yapabildiğini gösterdi ama ağır sanki biraz. Zafer'se ilk yarı perişan oldu resmen Hakkı karşısında. Gümüşhane maçında  Yılmaz'ın solda Samet'e yaşattığını bu maçta Hakkı sağda Zafer'e yaşattı.

Ekrem Sütçü orta göbekte pek verimli olamıyor. Mücadele fazla olunca bireysel yeteneklerini göremiyoruz, bu maçta da öyle oldu. Ofansa daha yakın bölgede olsa, forvet arkasında daha verimli olabilir sanki.. Yada biraz dinlendirmek gerek kulübede.
Orta göbekte ise "kötü" bir Cabir'i bile aradık gerçekten.. O bize çok lazım.

Çift forvet çıktık ama yine tek forvettik, Fatih Arat Güner'le değişken olarak sağ ve sol açıkta oynadı hücumcu olarak. Santrafor oyuncusu kanatlarda bu kadar kalırsa heba olur, bu da öyle oldu.. Çok top ezdi. Hatta fazlasıyla "çok".. Saç baş yolduk tribünde resmen.. İbrahim İdiş de tek forvet olarak bekleneni veremedi. Hava toplarının hiçbirin ialamadı. Yan toplarda da ağır kaldı..

Ben oynanan oyunu beğenmedim ama skoru çok beğendim. 5-0''lık galibiyetle eşdeğer bu bence.. Kötü futbol, süper bir gol, kritik çok kritik üç puan..

-Fâruk Arslan/ERZURUMSPOR.NET-